Hittan a gyakorlatban

"Hittanórát tartok, hogy csináljam?!?" avagy római katolikus hittanórák elméletből gyakorlatba való átültetése :)

Egy film margójára: 2012 2009. december 3.

Filed under: Általános — zituli @ 20:55
Tags: ,

Őszinte leszek: ha nem egy céges rendezvény keretén belül adódik lehetőségem arra, hogy (ingyen) megnézzem a 2012-őt, akkor bizony nem néztem volna meg soha. Az ilyen világvége kategóriájú akciófilmektől sosem várok sokat… No, félreértés ne essék, ez esetben sem történt csoda:) Pusztán egy-két gondolatot szeretnék megosztani veletek, hogy ha már divat ilyesmit nézni, és a diákjaink is biztos megnézik, akkor adhassunk nekik néhány támpontot, vagy gondolatot, hogy mégse a popcorn evés és az adrenalin-növelő effektek okozzák a majd 2 órás filmnézés egyetlen értékét.

Először is, röviden, miről szól a film? 2012-re egy különleges bolygóállás, illetve a föld kizsákmányolásának köszönhetően a földkéreg elvékonyodik, a földlemezek soha sem látott tempóban elcsúsznak, földrengések következnek be, majd egy óriási árvíz elmos mindent. Tehát, világ vége.

Ezt persze egy kisebb kutatócsoport felfedezi, számolnak, gondolkodnak, majd elindul a néhány ezer ember megmentésére irányuló akció. Sejtelmes körülmények között valamiféle hajókat (űrhajókat? – csak a végén derül ki) építenek valakik valahol, közben tökéletes titokban folyik a hajóra a beszállójegyek árusítása, több millió (vagy milliárt) euróért. Magyarul: csak a gazdagokat, illetve a genetikusok által kiválogatott tökéletes egyedeket mentik csak meg, hozzájuk téve még a páratlan műalkotásokat (könyvek, festmények, szobrok…), illetve állatokat.
Közben látunk egy szerelmi szálat is futni, akik egy elvált 2 gyerekes család és az új apuka, ahol végül az eredeti család egyesül újra. Egy zenészpár (2 apuka) családi viszonyának elemzése is érdekes.

Rövidre fogva – mire érdemes odafigyelni?

  1. A “csak a gazdagok megmentése” összehasonlítva a “tudatlan tömegek halálával”, akinek az USA elnöke az utolsó 2 napot megelőzően mondta csak el, hogy mi fog történni. Te kit mentenél meg? Lehetne másképp? …
  2. Az USA elnöke végül nem száll fel a hajóra. Miért? A biztos halál vár így rá… (Tudatos döntés volt tőle – előtte a kápolnában imádkozott.)
  3. A hajók elkészítése az idő rövidsége miatt nem volt megfelelő gyorsaságú – egy hajót nem tudtak befejezni. Az arra jegyet váltott tömegek közvetlen a felszállás előtt maradtak hoppon, de végül sok izgalom, idegtépő másodpercek, és 2 főszereplő közötti viták után az utolsó 14 percben kinyitják a hajó kapuit, felveszik őket, bár a hajó tervezett kapacitása nyilván nem bírná el őket. A pozitív szereplő a nyugodt lelkiismerettel érvel, hogy azok, akik önmagukat mentenék (ha kinyitják az ajtót, veszélybe kerülnek) mit mesélnek majd a gyerekeiknek, azok gyerekeinek… Hogy hagytak több ezer embert meghalni, amikor megmenthették volna őket?
  4. Tetszik a filmben az, amikor értékként emelik ki a megbocsájtást, kiengesztelődést, elbúcsúzást. Lehet, hogy jó kis filmes giccs-fogás akart csak lenni, de igen megkapó, amikor egy hosszú, családjától elszakadt apuka felhívja gyermekét és annak családját, akik a világ másik végén élnek, hogy elmondja nekik, szereti őket, bocsássanak meg, hogy évekig haragudott rájuk. A filmben ez az elbúcsúzás elem máshol is felbukkan még.
  5. Van egy apró, de nagyon markáns kép a filmben. Ugye sok a földrengés, sok épület, és egyéb minden kettéhasad, kettéreped. A helyszín ezúttal Róma, imádkozó püspököket-papokat látunk, akik fölött a templom kettéhasad. Nem is ez a lényeges, hanem hogy hol hasad ketté… Michelangelo Ádám teremtése festményén Isten és Ádám ujja között reped szét az épület. Számomra ez szimbolikus. Azáltal, hogy Istent kizártuk, belső önző köreinkbe fordultunk, kizsákmányoltuk a világot, stb. történt meg ez a katasztrófa. Magyarán: ha reflektáltabb életet élnénk, és nem szakítanánk el magunkat az Istentől, a szó legszorosabb és átvitt értelmében is egészségesebb életet élhetnénk…
    Volt olyan teológiát végzett barátom, aki azt mondta, hogy szerinte ez a kép az amerikaiak túlburjánzó giccs-őrületét fejezte ki. Ezen lehet vitatkozni:) Mindenesetre, amikor a moziban ülve néztem a filmet, ekkor igen megelégedetten mosolyogtam…Nohát, csak sikerült valami normális magyarázatot is belecsempészniük a filmbe a készítőknek? :))

Összességében tehát merem azt mondani, hogy diákjainknak ajánlható a film.

Egyébként pedig már unalmas, hogy most sem sikerült újat kitalálnia Hollywoodnak… Ez a film nem más, mint egy kiszínezett, digitalizált,  XXI. századi interpretációja a bibliai özönvíz történetnek. Hát csak visszatérünk a “gyökereinkez”? Már megint nincs új a nap alatt? :)

“Ami történt, régen is megtörtént, és ami lesz, az is megesett már, és Isten megújítja azt, ami elmúlt.”
(Prédikátor könyve 3,15)

Reklámok
 

One Response to “Egy film margójára: 2012”

  1. reeva Says:

    egészen nézhető film, bár én nem szeretem a katasztrófa filmeket.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s