Hittan a gyakorlatban

"Hittanórát tartok, hogy csináljam?!?" avagy római katolikus hittanórák elméletből gyakorlatba való átültetése :)

Lendület a mindennapokba, de ezúttal nem “neszkávé”, hanem valami annál viccesebb:)) 2009. november 3.

Filed under: Általános — zituli @ 22:25
Tags:

P1050884Épp romokban heverő tanári identitásom maradékain sírdogáltam (ne is firtassuk, mi történt velem az elmúlt 4 tanórában), amikor ajándék nézőben bevitt az utam egy keresztény könyvesboltba a Ferenciek terén. (Épp akciók vannak, csak szólok, érdemes arrafelé körbenézni.) Nos pakolgattam az ajándék könyveket keresztfiamnak, koma-asszonynak, amikor mosolyogva rámkacsintott egy könyv az “önsegítő könyvek” polcáról.

A címe is már értem és “kudarcaim” megoldásaiért kiáltott: “Ötlettár – A hittan új lendülete”. No, mi a szösz, szép nagy album, színes, belenézek. A Don Bosco kiadótól megszokott gyermeki bájjal megáldott, valóban lendületes, színes-szagos könyv próbálja felrázni a fásult hittanárokat. Ahogy olvsható:

“Figyelem, a következő ajánlatok új lendületet kívánnak adni a hitoktatáshoz. Ezek csak példák, másként is lehet tanítani. Fel szeretnénk újítani több ezer magyar katekéta eszköztárát.”

Följebb még eképp is írnak: “A jó vetést föl kell újítani, de nem fölhigítani.” Jó gondolat! Találóan megfogalmazza, hogy a hitoktató nem bohócsipkás mókamester, heti egy-két órában (× osztály), hanem jó ötletekkel megáldott, lendületes, de azért komoly ember. Nem szórakoztatni van jelen, hanem hitre segíteni, stb, stb…

P1050888

Ahogy belenéztem, olyasféle érzésem támadt, mint amikor intermédiás-grafikus barátnőm mindenféle könyvet, filmet, képet, zenét, cikket nézeget a neten, hogy inspirációt kapjon az épp aktuális művészeti projektjéhez. És ez helyén is van! Találok a könyvben példaadó feladatokat, útmutatásokat, de a könyv hatása számomra valóban a felrázás, hogy kitörjek a gondolati egyforma-körökből, amelyek csak oda vezetnek, hogy “nem tudom, hogy hogy oldjam meg ezt a problémát.” Ugye ismerős?

A könyv elején mindjárt a megnyugató példa, miszerint Szent Pálnak sem sikerült mindig mindenkit motiválnia… Részletekért olvasd el az ApCSel 20, 7-12-őt! :)

Tehát kreativitásra fel, MÉLY LEVEGŐ és vágjunk bele! Számomra most ez az üzenet.

Kukkantsunk bele a könyvbe!P1050892

Aranyos képek, vicces gondolatok zökkentenek ki a hétköznapokból – ugyanakkor nem bárgyú mondanivalóval. Nem “ájtatos bájolgás” színes képekkel ez a könyv, nehogy véletlenül valaki félreértse. :) Jó gondolatok – jól szemléltetve!

P1050890

P1050887

Ja, és +10 pont a könyv olvasói számára beillesztett szinező oldalaknak! Elképesztő! Ez tetszik! Komoly hitoktatóknak szóló komoly könyv édes-kedves játékossággal (nem szemtelenséggel;)). Színes ceruzákat elő! – Persze a bátortalanabbak a tanórába is beépíthetik… :)

P1050891

És íme, ahogy a könyvben sok-sok színes ábra megjelenik – tényleg, mint egy vicces-színes hittankönyv:)

P1050897

P1050896

P1050895

És a könyv, hogy borító után is mehessünk a könyvesboltban:

P1050881

Az itt megjelentetett képek természetesen szerzői jogvédelem alatt állnak, én saját példányomból szemléltetés céljából fényképeztem ide néhány képet. (Azért az már gonoszság, hogy még a macska is elaludt a borítón szereplő képen… :D)

A könyv adatai:

Pino Pellegrino – Daniella Costamagna: Ötlettár, A hittan új lendülete, Don Bosco Kiadó, Budapest, 2007

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s