Hittan a gyakorlatban

"Hittanórát tartok, hogy csináljam?!?" avagy római katolikus hittanórák elméletből gyakorlatba való átültetése :)

“Lehet így tanítani?!?” – Újságajánló 2009. október 16.

Filed under: Általános — zituli @ 21:50
Tags:

szivujsagA Szív szeptemberi számát leginkább az iskolába járók, a neveléssel foglalkozók fogják értékelni. Igaz, hogy ilyen ember sok van, hiszen nemcsak az alap- közép- és felsőfokon tanulók és tanítóik, tanáraik, hanem minden olyan család is érintett ebben a témában, ahol nevelők és nevelődők együtt élnek. Értük szól a bevezető imádság, nekik a vezércikk. A közéletiséget jobban megcélzó lap VilágEgyház rovata a kilenc rövidhír mellett két komolyabb írást szentel két időszerű eseménynek: az új pápai enciklikának és a Kínában zajló forrongásoknak, amelyeknek gyökere ott is a nemzetiségi létforma.

A nevelés alapgondolata ezúttal csupa interjúban visszhangzik. Jelenits tanár úr a tőle megszokott bölcsességgel nézi a valóban égető pedagógiai problémákat, és tud sok újat és meghökkentőt mondani azoknak, akik figyelmesen olvassák. Forrai Tamás SJ nem sokat kertel, amikor az egyházi iskolákra különösen is nehezedő politikai intézkedések mögé nézve megmutatja, kinek is áll érdekében a gondolkodásra nevelés országos méretű ellehetetlenítése. Elfogulatlanul mutat rá az egyház felelősségére is. A két szerzetestanár után különböző helyeken, különféle fokon, más és másfajta iskolában tanító, hosszabb-rövidebb ideje a katedrán álló tanárok válaszolnak a riporterek kérdéseire, és így érdekes körkép bontakozik ki előttünk a mai tanárok hivatástudatáról, önazonosságáról, módszereikről, nehézségeikről, örömeikről, terveikről stb. Egy jezsuita öregdiák pedig összehasonlítja egykori iskolája jellemzőit az egyetemen tapasztaltakkal, és mindjárt levonja a tanulságot is.

A SzentÍrás rovat gazdája, Nemeshegyi Péter SJ a témát szokás szerint biblikusan mélyíti tovább, amikor az egyetlen Mesterről, az ő tanítványairól ír, de ennek fényében szóba kerülnek a kisebb mesterek, tanítók is, úgymint az Egyház tanítóhivatala, az apostolutódok testülete, az egyes emberek lelki mesterei, akiknek viszont ügyelniük kell rá, hogy ne tolakodjanak a vezetett lélek és a Szentlélek közé. A cikk kitér a lezárult kinyilatkoztatás és a magánkinyilatkoztatások kérdésére, mert ez napjainkban is folyton “időszerű” kérdés.

A családrovat önismereti sorozata (A titok nyitja) a végéhez érkezett. Az öregkorról egy bölcs öregember saját tapasztalataival elmélkedik. Fiatalok számára talán ijesztő módon, de az időskor tapasztalataiba már belekóstolók számára sok vigasztalással is szolgálva. (Jelenits István SP: Az öregedésről)

A magyar jezsuita rendtartomány százéves jubileumának nagy ünnepségei szeptember elején lesznek. Az alkalomra befejeződik a Mária utcai jezsuita templom történetéről szóló krónika is a 3. résszel. Szintén jubileumi eseményt ismertet Bárdosy Éva, aki részvevője volt Őrsy László SJ jubileumi kurzusának július utolsó hetében. A jogászprofesszor a II. vatikáni zsinat élő tanújaként ezúttal elsősorban papoknak és munkatársaiknak beszélt a zsinat alapvető szándékáról, szelleméről, és ugyanazt a lelkületet igyekezett fölszítani a hallgatóságban, amely korunk legnagyobb egyháztörténeti eseményét teremtővé nemesítette a Lélek munkája által. (Örvényben hajózva)

A SzépÍrás rovatba kínálkozó rengeteg szépirodalmi szemelvény közül egy kedves, szelíd humorú Móra Ferenc elbeszélést választottak a szerkesztők. (A kalcinált szóda) Az Értékleső rovat a budapesti Turner-kiállítás ürügyén egy olyan Turner képet elemez és ajánl az olvasók figyelmébe, amely történetesen nem szerepel a kiállítás anyagai között. (Antalffy Yvett: Amikor Turner képein megjelenik a fény)

Forrás: www.parbeszed.com

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s