Hittan a gyakorlatban

"Hittanórát tartok, hogy csináljam?!?" avagy római katolikus hittanórák elméletből gyakorlatba való átültetése :)

Hit és vallás 2 – Ateizmus vagy teizmus 12. osztály (17-18 éves) kat.isk. 2009. október 7.

Filed under: Hittanóra anyagok, óravázlatok — zituli @ 12:18
Tags: , , ,

DEFINÍCIÓ:

A vallásos hit: egy magasabbrendű természetfeletti lény (Isten) létének elfogadása

Az ateizmus: ennek elutasítása

RÖVID ISMÉTLÉS: A hívő ember nem csupán a tudomány eszközeivel (empirikus, tapasztalati, gyakorlati módszer) vizsgálja a dolgokat, hanem beemeli a hitet is. Ezzel több.

OLVASMÁNY:

Valaki azt mondja, nincs Isten. Mivel a házat látom, tehát létezik, Istent nem látom, tehát nem létezik.

Lehet valami úgy, hogy nem láthatjuk? Lehet. Pl. a hang. A hangot nem látjuk, mégis létezik: halljuk. Olyan is van, amit se nem látunk, se nem hallunk, mégis létezik? Igen, az illat. Van olyan, amit semmilyen érzékszervünkkel nem érzékelhetünk, és mégis létezik? Rádióhullámok, pl. Ehhez műszer kell: egy rádió. Van- e valami, amit semmilyen műszerrel nem lehet kimutatni, vagy érzékszervvel érzékelni és mégis létezik? Pl. az emberi értelem. Mindenkinek van értelme, akarata, tud tervezni, emlékezni, stb. Az értelmet nem lehet centiméterrel mérni, nincs színe szaga, nem látható, mégis óriási hatalom. Egy jó gondolat új iparágakat teremthet, meggyógyíthatja az egyelőre még gyógyíthatatlan betegségeket stb.

ha tehát arra a kérdésre kell válaszolunk, hogy van-e Isten? Akkor az a legjobb, ha azt mondjuk, igen, van, de egészen másként, mint a dolgok. Különben nem Isten volna, hanem csak egy dolog…

KÉRDÉS: Mit is jelent ez a szó, hogy empirikus módszer?

TÁBLÁRA emlékeztetőül:

tudaseshit

Birher Nándor féle példa:

A BMW, amit a szemétdombon véletlenül összefújt a szélJ (A világ teremtésével párhuzamos történet)

Két választásom van:

 1. Elfogadom, hogy mindennek van valami értelme, valami oka, a világ dolgai értelmesen összefüggnek (a világ dolgai közt én is), minden valami által és valamiért létezik
 2. Vagy azt kell elfogadnom, hogy a világnak nincs értelme és célja, vele együtt nekem sem, gürcölök itt a földön néhány évtizedig, és azután az életem a semmibe torkollik.
 3. Olyan nincs, hogy nem érdekel. Illetve van, sajnos, de a lehető legrosszabb választás.

Aki a semmit választja, az a semmit fogja kapni.”

Barsi Balázs féle példa:

 1. A világ elég tökéletlen – az ateista ezzel egyetért
 2. Az Isten az, aki tökéletes (máskülönben nem Istenről beszélünk) – ezzel is egyet kell értsen
 3. A világ nem Isten.
 4. tehát két választás marad:

a)      vagy (a tökéletlen) világot istenítem

b)      vagy elfogadok egy teremtőt

A logikus gondolkodásnak harmadik útja itt sincs! A harmadik utat általában azok járják, akik nem gondolkodnak el… ez a lehető legszörnyűbb válasz.

PÉLDA: nem abban van a legkevesebb szeretet és jóindulat a másik felé, aki kiakad, és kiabál, és idegeskedik, és felháborodik a másikon, hanem abban, akit nem érdekel. (szórólaposztók példája).

Ha az első változatot fogadjuk el, akkor azt azzal fejezzük ki, hogy hiszünk Istenben. Ez a hit.

DefiniáltukJ

A vallásos hit nem más, mint teljes bizalommal (múlt óra) odaadni magunkat olyasvalakinek, akit magunknál felsőbbrendűnek tartunk.

A hit: a remélt dolgok valósága, összessége, az azok beteljesedésében való bizalom

A hit: egy lépés a sötét szakadékba. Valaki azt mondja, gyere, elkaplak. Meg mered-e lépni?

A hit sosem egy világos, ésszel felfogható dolog, mindig van benn valami kockázat. (A sötét szakadékba ugrás)

Isten nem nyilatkozik meg látható módon.

–          Nem magyarázza el, mit miért tesz

–          Mi miért történik úgy, ahogy.

Azt várja, hogy az ember engedelmesen ráhagyatkozzék – ez a hit.

Mária példája: angyali üdvözletnél egy látszólag elég lehetetlen, elképzelhetetlen dolgot kapott ígéretként.

Mégis: „Boldog, aki hitt annak beteljesülésében, amit az Úr mondott neki.”

Erre a rendíthetetlen hitre az egész élete során szükség volt. Pl. a kereszt alatt.

Ugyanilyen hitre volt szüksége a tanítványoknak, hogy kitartsanak Jézus mellett. (amikor nem volt hitük, ott is hagyták Jézust, olajfák hegye)

A hit tehát, az, hogy igaznak tartom, amit Isten kinyilatkoztatott.

Nem mindenki kap magánkinyilatkoztatást…

Ezért tehát ezeket a „közös kinyilatkoztatásokat”, igazságokat foglalja össze a hitvallás. Hiszekegy.

–          Apostoli (rövid)

–          Nícea-konstantinápolyi (hosszú)

JAVÍTÁS: A LÉLEKBEN SZEGÉNYEK

Arra jutottunk ugye, hogy a szenvedők. Szerintem nem volt rossz út, amin elindultunk, de ez így még csak féligazság. (Azoknál pedig hazugabb dolog nincs…)

A lélekben szegények azok, akik megtanultak lemondani arról, ami nem az ő útjuk.

Ez persze lemondással (tehát szenvedéssel) jár, de nem szabad a szenvedést túlhangsúlyoznunk, nem az a cél! A cél az, hogy az ember megtalálja, mi az, amit Isten számára kijelölt, mi a hivatása. (Elvégre Isten jobban ismer bennünket, mint mi magunkat, jobban is tudja, mi a jobb nekünk). Ennek a felfedezése és elfogadása az, ami a lelki szegényég útja.

–          Aki után akar jönni, vegye fel keresztjét és kövessen engem. (Mk 8,34)

–          Az én igám édes és az én terhem könnyű. (Mt 11,30)

KÉRDÉSRE A VÁLASZ – egy kis egzegézis

Mt 20

1“A mennyek országa hasonlít a gazdához, aki kora reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon szőlejébe. 2Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, kiküldte őket a szőlőbe. 3A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak ott tétlenül a piacon. 4Megszólította őket: Menjetek ki ti is a szőlőmbe, és majd megadom, ami jár nektek. 5Azok ki is mentek. A hatodik és kilencedik órában újra kiment, s ugyanígy tett. 6Amikor a tizenegyedik óra tájban is kiment, megint talált ott ácsorgókat. Megkérdezte tőlük: Mit ácsorogtok itt egész nap tétlenül? 7Nem fogadott fel minket senki – felelték. Menjetek ki ti is a szőlőmbe – mondta nekik. 8Amikor beesteledett, így szólt a szőlősgazda vincellérjéhez: Hívd össze a munkásokat, és add ki bérüket, kezdve az utolsókon az elsőkig. 9Jöttek tehát, akik a tizenegyedik óra tájban álltak munkába, és fejenként egy dénárt kaptak. 10Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy ők majd többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. 11Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen. 12Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak – mondták -, s ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik viseltük a nap terhét és hevét. 13Barátom – felelte egyiküknek -, nem követek el veled szemben igazságtalanságot. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? 14Fogd, ami a tied és menj! Én az utolsónak is annyit szánok, mint neked. 15Vagy nem tehetem a sajátommal azt, amit akarok? Rossz szemmel nézed, hogy jó vagyok? 16Így lesznek az utolsók elsők, az elsők meg utolsók.”

majd megadom, ami jár nektek: Arról szól a megállapodás, hogy megkapják a bérüket. Ez be is teljesül a végén.

Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy ők majd többet kapna: Ezt csak ők gondolták, senki nem mondta nekik.

nem követek el veled szemben igazságtalanságot: FONTOS. A szőlősgazda nem követ el az első munkásokkal szemben igazságtalanságot. Hogyhogy nem?

Egy egész életét jó keresztényként leélő ember és a jobb lator esete.

 • Melyiknek volt jobb egész életében? Még ha úgy is néz ki, a másiknak jobb, azért a keresztények…
 • Melyik helyzetben volt nehezebb igent mondani Istennek? Akinek több bűnt kell letenni, az nehezebben teszi meg a megtérés lépését

Vagy nem tehetem a sajátommal azt, amit akarok? Isten a kegyelmét ingyen osztogatja, azt nem lehet kiérdemelni. Pláne nem kompetenciánk beleugatni abba, hogy Isten kinek mennyit oszt belőle. Ez is HIT, hogy elfogadjuk, hogy ő jobban tudja ezt nálunk.

Rossz szemmel nézed, hogy jó vagyok? A reggel felvetteknek a szerződés alapján, a többieknek a méltányosság alapján adja meg a bért. De úgy látszik, mindannyian kb. ugyanannyit küszködhettek, még ha az egyik kevesebbet dolgozott is. Pl: szabadság után visszamenni dolgozni

Így lesznek az utolsók elsők, az elsők meg utolsók: A példabeszéd utalás akar lenni arra, hogy kiválasztásuk miatt a zsidók előjogot formálnak maguknak Isten országában a később meghívottakkal szemben.

Beküldte: B. Anita, kis-tanár

Reklámok
 

2 Responses to “Hit és vallás 2 – Ateizmus vagy teizmus 12. osztály (17-18 éves) kat.isk.”

 1. 8spyhunter8 Says:

  erdekes iras….tetszik a cikk eleje…egyet is ertek, reszben…a hiba az en meglatasom szerint az fentebbi eszmefuttatsban, hogy nem lehet tudni, milyen ertelem lapul az “Isten” szo mogott. A cikk elejen mint felsobbrendu ero, a vegen pedig mint a bibliai emberarcu Isten – ertelmezesek huzodnak a szo mogott, ha jol vettem ki a szovegbol. “A hit: a remélt dolgok valósága, összessége, az azok beteljesedésében való bizalom” Tetszik ez a meghatarozas, talalo es pontos. Azonban a termeszetes modon kialakulo hitet nem szabad osszekeverni egy nem termeszetes modon kialakitott hittel, mint ahogy azt a bizonyos felsobbrendu lenyt, energiat sem osszekeverni a bibliai emberarcu Istennel. Bar a hangot nem latjuk, megis letezik, halljuk. Es ami fontosabb, be tudjuk bizonyitani a letet. A radiohullamokat se nem halljuk, se nem latjuk. Letet szinten be tudjuk bizonyitani. Istent se nem latjuk, se nem halljuk, letet nem tudjuk bebizonyitani, itt jon szoba a hit. Azonban volna egy kerdesem. Nem lehet minden be nem bizonyithato es fizikailag nem erzekelheto dolognak a barmilyen siku letet elvetni, erre mar evszazadok ota rajottunk. Itt utalok a szeretetre vagy az intuiciora. Mindkettot valamilyen formaban erezzuk, valamilyen formaban bizonyossagot nyerunk a leterol, amit onmagunkban erzunk. Hasonloan ez a helyzet a hittel, amit a megfogalmazas is takar: a beteljesedeshez valo bizalom. Bar tisztaban vagyunk azzal, hogy mikor bizunk egy adott esemeny bekovetkezesehez, ezt meg nem nevezzuk hitnek. Hitnek nevezzuk azt a specialis le nem irhato bizonyossagot, amit nem az elmenkkel, hanem a belsonk egy reszevel erzunk. Igy hinni tud egy afrikai bennszulott torzshoz tartozo anya is abban, hogy nem zabaljak fel a gyermeket az oroszlanok, ugyanugy, ahogy szeretni is tud egy irastudatlan, intellektualisan alulkepzett ember. Hinni, es szeretni is kepesek lesznek mindketten. Azonban Istenben hinni nem fognak tudni. Azert, mert az elmejuk nem volt megtanitva ra. Ugyanis mig a szeretethez, a hithez, az intuiciohoz nem szukseges az elme, mint hid, az Istenhez valo hit fele szukseges egy hid, az elme, kulonben mit sem tudnank rola. Tehat az elmenk a kulcs az Istenben valo hit fele. Tehat egyszeruen nyissuk ki elmenket, fogadjunk be egy fel nem foghato, meg nem ertheto, nem lathato, nem hallhato, nem bebizonyithato VALAMIT, aztan hirtelen zarjuk el, es kezdjuk el ezt a valamit “lelki szemeinkkel” vizsgalni? Az igazi hithez ez nem szukseges, hasonloan az igazi szerethez sem:) Ugyanis ezek bizonyos allapotok es korulmenyek kozott az elmenk segitsege nelkul alakulnak ki, BENNUNK. Akkor hat mi is az Isten fele valo hit?

 2. zituli Says:

  kissé zavarban vagyok, úgy érzem, nem egészen fut egy gondolatszálon az óravázlat, a kérdésed és az én válaszom. mégis igyekszem valamilyen választ adni, inkább gondolataim megfogalmazni.

  személy szerint nem látok olyan logikai gubancot az óravázlatban, mint amit te felfedeztél. ez egy óravázlat, úgy hiszem nincs benne minden gondolat kifejtve (én sem szoktam az enyéimben), és az órán is másképp hangozhatott el, lényeg, hogy az óravázlat írója A-ból B-be így fűzte a gondolatait.

  azt, hogy mi a különbség a természetes módon jelen lévő hit (inkább bizakodás?) és a hit, mint vallásos hit között, így a Végső Valóság, és a Biblia Istene között – annak megvitatása nem ennek a honlapnak a feladata. itt módszertani kérdéseknek igyekszünk teret adni; de természetesen a súlyos teológiai hibákat ki kell javítani, ezért is jó, ha nyitott szemmel olvasunk.

  a kommented végén lévő kérdéshez ennyit tudok most mondani: a hit kegyelem.
  zárnám most egy számomra kedves idézettel még: “a keresztény hit nem az ember Isten-kereséséről, hanem Isten ember-kereséséről szól.” C. S. Lewis


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s